9. klasse

murens fald.jpg
I 1989 begyndte østtyskerne at demonstrere mod det kommunistiske styre. Store fredelige massedemonstrationer bevægede sig gennem de østtyske byer på faste ugedage. Styret følte sig presset og afsatte Erich Honecker. Lige lidt hjalp det. Om aftenen den 10. november bukkede styret under for presset. Muren blev åbnet og rollerne var for en stund byttet rundt. Folket stod på muren og soldaterne på jorden.

Lange linjer for 9. Klasse handler om store begivenheder efter Første Verdenskrigs afslutning i 1918.

Mellemkrigstiden økonomiske fremgang blev bremset af den økonomiske krise der ramte verdeni  1929. I Danmark skabte reformer grundlaget for den senere velfærdsstat.Tyskland var ramt både af de hårde krav efter nederlaget i Første Verdenskrig og den økonomiske krise i 1930’erne. I landets dybekrise fandt Adolph Hitler og nazisterne vej til magten og Europa stod foran endnu en krig: Anden Verdenskrig.

Efter krigen stod de vesteuropæiske lande over for en enorm genopbygningsopgave. Med økonomisk hjælp fra USA gik det fremad og der blev skabt en enorm vækst og fremgang. Den økonomiske tryghed førte til en helt ny kultur. De unge gjorde oprør og popkulturen vandt frem. Samtidig blev dansk politik helt forandret i 1970’erne.

Alt var dog ikke fryd og gammen. Efter Anden Verdenskrigs afslutning blev Europa opdelt i Øst og Vest. Østeuropa blev styret af Sovjetunionen og Vesteuropa kom under Amerikansk indflydelse. De to stormagter frygtede hinanden, og derfor forsøgte de hver især at være stærkest. Det endte i det, vi kalder Den kolde Krig.

I 1989 faldt den Berlinmuren. Det var et varsel om, at Den kolde Krig var ved at slutte. Andre steder i verden var der dog konflikter fx i Mellemøsten og i det tidligere Jugoslavien. I Danmark stod kampen om Den europæiske Union og hvilket parti der skulle have statsministerposten.

I det nye årtusinde oplevede den vestlige verden store terrorangreb som førte til vestlige krige i Mellemøsten. Samtidig begyndte bekymringen for miljøet og den globale opvarmning at nå nye højder.

Lær om disse vigtige historiske begivenheder ved at arbejde med emnerne

 • Mellemkrigstiden
 • Den kolde Krig
 • Efter murens fald
  Billede
  hitler.jpg
  Valgplakat for Adolf Hitler til præsidentvalget i Tyskland i 1932. Hitler vandt ikke præsidentembedet, men blev til gengældt rigskansler året efter.

  woodstock-poster.jpg
  Musikfestivalen Woodstock i USA havde ungdomsoprørets største navne på plakaten. Woodstock blev et symbol på hippie bevægelsen i USA, og her blev der både spillet oprørske folkesange og mere syret elektronisk rock.

  11.jpg
  Den 11. september 2001 bragede to store flyvemaskiner ind i World Trade Center i New York og et tredje ramte det amerikanske forsvarsministerium Pentagon. Passagererne i et fjerde fly fik overmandet kaprerne og fik det til at styrte ned på en mark. Det viste sig at være muslimske terrorister, der stod bag angrebet. Men det var der ingen, der vidste, da samtlige tv-medier afbrød den sædvanlige sendeflade og sendte direkte fra de to skyskrabere, der efter nogle timer bukkede styrtede til jorden.