Du er her:Forside / Emner / Korstog
Korstog"Der var sådant et slagteri, at vores mænd vadede i blod til op over deres ankler. Og vore pilgrimme strømmede ind i byen og forfulgte og slagtede saracenerne hele vejen til Salomos tempel, hvor tyrkerne havde samlet sig. Fjenden kæmpede voldsomt hele dagen igennem, og deres blod flød gennem templet."


Sådan lyder en af korsriddernes beretninger om den kristne storm af Jerusalem i 1099, der var blodig og kostede mange jøder, kristne og muslimer livet. Dette var resultatet af en kristen hær, der var blevet samlet næsten fire år tidligere, med det ene formål at generobre Jerusalem fra muslimernes hænder. En ny æra i den kristne historie var begyndt.

"Korstog" er en samlet betegnelse for en række felttog, de fleste godkendt af Paven, som var rettet mod Det hellige Land, Judæa, i dag kendt som Israel. Korstogene havde det enkle formål at generobre Jerusalem, der var kommet i muslimernes hænder under deres erobringstogter.

Korstogene var dog ikke kun rettet mod Jerusalem. I Sydspanien kæmpede man også mod muslimer, og danskerne førte deres egne korstog i Østersøen. Fælles for alle disse erobringstogter var, at de var rettet mod kirkens fjender, dvs. ikke-kristne. Normalt siger man, at der var syv korstog med Pavens tilladelse. Det første startede i 1096 og det sidste var i 1270.

Korstogene var præget af stolte riddere, dygtige hærfører og store slag, som du kan læse meget mere om her.

  Læs og Lær

  Personer
  Her kan du læse om de vigtigste korsfarere og de personer, der var med til at præge korstogene.

  Religion
  Her fortælles bl.a. om, hvilken betydning som Jerusalem havde for de kristne og muslimer.

  Baggrund
  Her kan du lære om, hvorfor man tog af sted på korstog.

  Historie
  Under dette punkt kan du læse om hvordan korstogene forløb i Det hellige Land, men også om danske korstog.

  Kilder
  Her kan du læse tekster fra samtiden, hvor der snakkes om korstog og om hvordan eftertiden så på korstogene.

  Kort
  Se hvor korsfarerne kom fra, og hvor korstogene foregik.

  Tidslinje
  Få et overblik over hvad der skete i korstogene.