2. VerdenskrigDen 2. Verdenskrig 1939 – 1945 var på alle måder en katastrofe. Europa havde kun en generation tidligere været hærget af 1. Verdenskrig. At der kom endnu en verdenskrig, som blev endnu større, endnu blodigere og endnu mere ødelæggende, ja det var i sandhed en katastrofe.

Årsagerne til krigen er mange, men det endelige ansvar er til gengæld let at placere. Det bar nazismen og Hitler. Nazitysklands vanvittige drømme om et racerent Stortyskland kastede millioner af unge soldater i døden, og endnu flere millioner uskyldige civile blev myrdet.

Mest afskyvækkende var Nazitysklands systematiske folkemord på jøder, sigøjnere, handicappede, homoseksuelle og andre folkegrupper, som i nazisternes øjne udgjorde en fare for den biologisk rene tysker.

I 1939-40 invaderede den tyske krigsmaskine det meste af Europa på ganske imponerende vis. Den tyske hær var på det tidspunkt nok verdens bedste, og de fejede da også al modstand af banen i krigens første år. Krigslykken varede dog ikke evigt. Tyskerne havde store problemer med at invadere England. Englænderne var tyskerne teknologisk overlegne, og med en ekstraordinær brav indsats af de engelske piloter lykkedes det dem at bevare Storbritannien frit.

Selvom Hitler måtte opgive England i 1941, så havde han nye store planer. Han ville invadere det enorme Sovjetunionen. I den første tid stormede den tyske hær frem og knuste al modstand. Men den hårde russiske vinter, som tyskerne ikke var vant til, stoppede den tyske invasion, og gav russerne et pusterum, hvor de kunne genopbygge og samle hæren.

Mange regner slaget ved Stalingrad for helt afgørende. Fra sommeren 1942 til vinteren 1943 kæmpede tyskerne og russerne et af krigens mest udmarvende slag om byen Stalingrad, som russerne trak sig sejrrigt ud af. Fra da af var tyskerne på konstant tilbagetog på Østfronten.

I 1943 formåede de vestlige allierede at invadere den sydlige del af Italien, i sommeren 1944 blev Normandiet indtaget. Fra da af var alle klar over, at tyskerne ville tabe krigen. Spørgsmålet var nu kun hvornår.

Krigen sluttede 8. Maj 1945, hvor tyskerne betingelsesløst overgav sig. Allierede tropper havde kontrol over så godt som alle dele af Tyskland. Hitler havde begået selvmord. Der var intet tilbage af Nazi-Tyskland.

Men krigen havde haft enorme omkostninger for Europa, og straks begyndte et stort genopbygningsarbejde, og en ny verdensorden skulle etableres. En verdensorden som i det store og hele har bestået frem til i dag.

  Læs og lær

  Personer
  Beskrivelser af de vigtigste personer under krigen bl.a. Hitler, Stalin og Churchill.

  Baggrund

  Hvad var baggrunden for krigsudbruddet?

  Krigen
  Her kan du læse om krigen ved såvel fronten som den krig som tyskerne førte internt i deres erobrede områder.

  Store slag
  Her kan du læse om de vigtigste slag, der fik indflydelse på krigens gang.

  Krigens konsekvenser
  Under dette menupunkt beskrives de konsekvenser som krigen fik for eftertiden. Bl.a. tanken om aldrig mere krig og oprettelsen af FN.

  Kilder
  Her er finder du kilder til arbejdet med Den anden Verdenskrig.

  Kort
  Se kort over krigens udvikling.

  Tidslinje
  Få et overblik over begivenhedernes gang under 2. Verdenskrig.