1. VerdenskrigDen Første Verdenskrig 1914 - 1918 bliver kaldt en af det 20. århundredes store katastrofer. Krigen blev samtidig også anset for at være krigen, der skulle ende alle krige. Sådan blev det ikke.

Første Verdenskrig var kulminationen på mange års rivalisering mellem de europæiske stormagter. Alle var forpligtet overfor hinanden gennem alliancer på kryds og tværs af grænser. De havde opbygget store hære og flåder, som skulle bruges i tilfælde af krig. Et enkelt fejltrin kunne sende en lavine af krigserklæringer af sted og sende Europa i krig. Mordet på den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand blev det skub, der satte lavinen i gang.

Industrialiseringen betød en stor omvæltning for krigsførelsen. Første Verdenskrig blev den første moderne krig. Nye våben kom til. Kampvogne, maskingeværer og gas gjorde alle deres indtog med Første Verdenskrig. Krig var også blevet industrialiseret.

Skønt Danmark forholdt sig neutral i krigen, kunne krigen stadig mærkes. For at sikre sig mod angreb blev størstedelen af den danske hær og flåde indkaldt. Samtidig kunne mange driftige forretningsmænd tjene penge på krigen. Forretningsmændene blev især kendt som gullaschbaroner, da mange tjente deres penge på at sælge netop gullasch til stormagterne i krig.

I Sønderjylland sad mange danskere, der efter krigen i 1864 nu var tyskere. Det betød, at de blev indkaldt til tysk militærtjeneste og måtte kæmpe i krigen for et land, de egentlig ikke følte sig en del af. Da de vendte hjem, fik de lov at være med til at bestemme om Sønderjylland skulle tilbage til Danmark. Fredsforhandlingen efter krigen blev nemlig midlet for Danmark til at få Sønderjylland hjem.

  Læs og Lær

  Personer
  Beskrivelser af de vigtigste personer under krigen.

  Baggrund
  Hvilke årsager var der til krigen?

  Krigen
  Her beskrives de forskellige slagmarker rundt omkring i verden.

  Store slag
  Den første Verdenskrig blev berømt for sine store slag. Her kan du læse om de vigtigste.

  Danmarks rolle
  Danmark deltog ikke i krigen. Men alligevel fik den store konsekvenser for det danske samfund. Alt det kan du læse om under dette punkt.

  Krigens konsekvenser
  Krigen fik store konsekvenser for det meste af Europa og lagde samtidig grobunden for Den anden Verdenskrig. Hvorfor kan du læse her.

  Kilder
  Her er finder du kilder til arbejdet med Den første Verdenskrig.

  Kort
  Se bl.a. kort over de europæiske lande før og efter krigen og hvor Vestfronten var.

  Tidslinje
  Få et overblik over begivenhederne under Første Verdenskrig.